Kies het juiste maïsras voor 2022

Een hoogproductieve koe is op de dag van vandaag een topsporter en heeft veel behoefte aan energie op pensniveau. Een belangrijke energiebron voor de koe is mais. We weten dat mais met veel zetmeel en een goede celwandverteerbaarheid een hoge netto energie-inhoud voor lactatie geeft. Maar een ruime hoeveelheid zetmeel alleen is niet voldoende. Het is ook de zetmeelkwaliteit die bepaalt hoeveel zetmeel er in de pens beschikbaar komt en uit onderzoek blijkt dat het verschilt per maïsras.

Dat hogere aanbod van onbestendig zetmeel is afkomstig van de vroege dentmais, die is ingekruist in LG’s flint-denthybrides zoals LG 31.205 en LG 31.219. Denttypes brengen veel opbrengst van gewas en kolf met een hogere zetmeelonbestendigheid. De flinttypes zijn bestendig en zorgen voor kwaliteit, vroegrijpheid en koudetolerantie.

Op deze manier hebben we de hoogste mogelijke voederwaarde in één ras

  • Veel VEM uit de plant door een goede celwandverteerbaarheid: een 5% hogere NDF verteerbaarheid zorgt voor 30 VEM /kg ds extra
  • Veel VEM en pensenergie uit zetmeel, door een hoge zetmeelopbrengst met hogere onbestendigheid.

Kies het ras aan de hand van uw rantsoen. Rantsoenen met een maisaandeel tot 50%? Ga dan voor ras met veel zetmeel en hoger zetmeelonbestendigheid. De koe kan dan stikstof efficiënt omzetten in melkeiwit. Met meer dan 50% mais in het rantsoen kies dan een ras met een hoge celwandverteerbaarheid en wat lager zetmeelgehalte.

Er zijn nog andere knoppen waar u aan kunt draaien om uw ruwvoer zo goed mogelijk te benutten. Klep Agro kan u daarbij ondersteunen. Neem vrijblijvend contact met ons op

TIP begin op tijd met het voorbereiden van uw maisteelt en het kiezen van een geschikt ras.