Teeltwisseling in aankomst

Nu hét perfecte moment om de leidingen van uw kas te reinigen

Voor veel bedrijven zit de teeltwisseling er snel aan te komen. Dan is dit het ideale moment om aan de slag te gaan met de reiniging van het leidingsysteem. Zo kan de reiniging plaatsvinden zonder dat uw gewassen hier hinder van ondervinden.

Het periodiek reinigen van de leidingen is essentieel om organische en minerale vervuiling te verwijderen en de waterkwaliteit hoog te houden. Na verloop van tijd ontstaat er onvermijdelijk een biofilm, bestaande uit organische en anorganische deeltjes. Hier hechten op hun beurt weer diverse micro-organismen aan, zoals bacteriën, schimmels, algen en virussen. Om het leidingsysteem van uw kas te ontdoen van deze biofilm biedt Klep Agro de benodigde middelen en advies om dit grondig aan te pakken.

Het leidingsysteem reinigen

Om de leidingen van uw kas en het achterliggende systeem grondig te reinigen wordt een combinatie van waterstofperoxide en salpeterzuur ingezet. Waterstofperoxide pakt de organische vervuilingen (bacteriën, schimmels, algen en virussen) grondig aan, terwijl de minerale vervuiling opgelost wordt door de inzet van het salpeterzuur.

Voordat deze middelen ingezet worden, adviseren we om te beginnen met de reiniging van de opvangsilo’s en drainagesystemen, waar ook vaak drab in opgebouwd is over tijd. Deze worden leeggemaakt en gereinigd met chloorbleekloog of waterstofperoxide.

Vervolgens wordt de waterstofperoxide en het salpeterzuur beide met een verhouding van 3% aan het water toegevoegd, en deze samenstelling wordt door het systeem rondgepompt. Zodra dit zich door het gehele systeem verspreid heeft wordt het systeem gesloten en blijft dit middel 12 tot 24 uur in het systeem staan voor een grondige inwerking. Belangrijk hierbij is dat de EC / PH meters afgeschermd of verwijderd worden voor deze procedure.

Na de inwerkperiode dient het leidingsysteem grondig gereinigd en nagespoeld te worden met schoon water. Stekers worden los gereinigd met een combinatie van salpeterzuur en Hydropure.

Kas Ontsmetten

Wanneer de kas helemaal klaar ligt om te planten en de nieuwe folie en het steenwol is weggelegd, is het advies om de gehele kas te ontsmetten door middel van Hydropure te foggen. Dit kan een dag voor het planten gedaan worden. De dosering is 25 liter per ha, aangemaakt in 100 liter water.

Preventie met Intra Hydropure

Is de reiniging van de leidingen achter de rug, dan wilt u natuurlijk zo lang mogelijk profiteren van een schoon systeem. Om te voorkomen dat de biofilm zich weer rap opbouwt tijdens de volgende teelt adviseren we de inzet van Hydropure. Dit middel bevat diverse effectieve bestanddelen waaronder waterstofperoxide en zilver (voor een stabiliserende werking en een dodend effect jegens organische vervuilers), en wordt in een lager aandeel 40cc op 1000 ltr voedingswater toegevoegd aan het water.

Aan de slag?

Klep Agro helpt u graag op weg. U kunt bij ons terecht voor alle benodigde middelen om een grondige reiniging te bewerkstelligen. Daarbij adviseren wij u graag verder over de juiste inzet, en bieden we ook mogelijkheden om het ontstaan van de biofilm in de toekomst langer tegen te gaan.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op voor aanvullende informatie of advies.

Graag zou ik meer informatie hierover ontvangen.