Een goede ruwvoerkwaliteit is voor veehouders een must en uitdaging tegelijk. Inkuilmiddelen worden meestal ingezet op momenten dat de omstandigheden voor inkuilen niet ideaal zijn, maar juist het inzetten van inkuilmiddelen bij goede omstandigheden geeft het hoogste rendement. Niet enkel geeft het meer resultaat van de investering, het zorgt ook voor behoud van voederwaarde en meer smakelijkheid. De inzet voorkomt in- en uitkuilverlies en is een besparing op extra aanvoer van ruwvoer. EM Silage® is een vloeibaar, levend product, dat uit melkzuurbacteriën en gisten bestaat. Deze bacteriën en gisten zorgen voor een snelle aanvangswerking en conservering. Ook tijdens het uitkuilen en stalvoeren voorkomt het broei en zorgt het voor fris voer aan het voerhek.
Dat EM Silage® niet enkel melkzuur bevat (zoals vele bacteriepreparaten), maar ook gisten, is vrij uniek. Het is een kant-en-klaar product , dat enkel nog met water moet worden verdund.
Voordelen Agriton EM Silage®:
- Snelle aanvangswerking, doordat het product leeft.
- Zowel homo- als heterofermentatieve melkzuurbacteriën.
- Dubbele werking tegen broei door vorming azijnzuur en invloed gecultiveerde gisten.
- Eén jaar houdbaar in de verpakking; meermaals te gebruiken.
- Voor gras en maïs te gebruiken.
- Interessant geprijsd
Werking melkzuurbacteriën
In EM Silage® zitten homo- en heterofermetatieve melkzuurbacteriën. Deze produceren naast melkzuur ook azijnzuur, waarbij azijnzuur ook na het uitkuilen een sterk broeiremmend effect heeft. De aanwezige melkzuurbacteriën zetten een deel van de suikers om in onder andere melkzuur. Dat zorgt voor pH-daling en uiteindelijk stabiele (= goed houdbaar) kuil. De suikers worden in dit proces ‘doorgeknipt’ en gaan, in tegenstelling tot sommige beweringen, dus niet verloren. Door het ‘knippen’ ontstaan er zuren met voederwaarde voor de dieren. De andere bacteriën en schimmels in de kuil zorgen onder zuurstofloze omstandigheden voor voorfermentatie, waarbij anti-oxidanten en vitaminen vrijkomen. Daarnaast is goed gefermenteerde kuil voor micro-organismen in de pens veel makkelijker te verteren.
Werking gisten
Wilde gisten zijn in kuil een grote bron van broei. De gecultiveerde gisten in EM Silage® concurreren met de wilde gisten en voorkomen deze broei. Ook ondersteunen de gecultiveerde gisten de penswerking van het dier.
Dosering
80 ml per ton in te kuilen product. Voor een goede verdeling oplossen in minimaal 4 liter water, per ton product.
Al meer dan 160 bedrijven zijn overtuigd van de kracht van Nov@ in maïs. In het artikel op melkveebedrijf.nl heeft u hier alles over kunnen lezen. We sommen de voordelen voor u op:
- Nov@ bevat kant -en klare energie in de vorm van plantaardige aminozuren en suikers.
- Daarnaast zorgt Nov@ voor een betere opname van nutriënten en realiseert u een hoger rendement van uw bemesting.
- Nov@ voorkomt groeiremming door onkruidbestrijding
- Nov@ zorgt voor een toename in kolfgewicht
- U krijgt een vitalere, gezondere plant met betere afrijping en stevigere stengel
- Uw maïs is gezond in kuil: daardoor beter verteerbaar
- Bovenal prijstechnisch interessant
Een hoogproductieve koe is op de dag van vandaag een topsporter en heeft veel behoefte aan energie op pensniveau. Een belangrijke energiebron voor de koe is mais. We weten dat mais met veel zetmeel en een goede celwandverteerbaarheid een hoge netto energie-inhoud voor lactatie geeft. Maar een ruime hoeveelheid zetmeel alleen is niet voldoende. Het is ook de zetmeelkwaliteit die bepaalt hoeveel zetmeel er in de pens beschikbaar komt en uit onderzoek blijkt dat het verschilt per maïsras.
Dat hogere aanbod van onbestendig zetmeel is afkomstig van de vroege dentmais, die is ingekruist in LG’s flint-denthybrides zoals LG 31.205 en LG 31.219. Denttypes brengen veel opbrengst van gewas en kolf met een hogere zetmeelonbestendigheid. De flinttypes zijn bestendig en zorgen voor kwaliteit, vroegrijpheid en koudetolerantie.
Op deze manier hebben we de hoogste mogelijke voederwaarde in één ras
- Veel VEM uit de plant door een goede celwandverteerbaarheid: een 5% hogere NDF verteerbaarheid zorgt voor 30 VEM /kg ds extra
- Veel VEM en pensenergie uit zetmeel, door een hoge zetmeelopbrengst met hogere onbestendigheid.
Kies het ras aan de hand van uw rantsoen. Rantsoenen met een maisaandeel tot 50%? Ga dan voor ras met veel zetmeel en hoger zetmeelonbestendigheid. De koe kan dan stikstof efficiënt omzetten in melkeiwit. Met meer dan 50% mais in het rantsoen kies dan een ras met een hoge celwandverteerbaarheid en wat lager zetmeelgehalte.

Er zijn nog andere knoppen waar u aan kunt draaien om uw ruwvoer zo goed mogelijk te benutten. Klep Agro kan u daarbij ondersteunen. Neem vrijblijvend contact met ons op

TIP begin op tijd met het voorbereiden van uw maisteelt en het kiezen van een geschikt ras.
Augustus is een goede maand om uw grasland te beoordelen op het aandeel goede en slechte grassen. Zodra het aandeel goede grassen zoals bijv. Engels raaigras, Timothee en beemdlangbloem meer dan 80% is, is het een prima graszode
Is dat aandeel tussen 50% en 80% dan is wiedeggen en doorzaaien een geschikte optie. Bij minder dan 50% aandeel goede grassen of 20% kweek is vernieuwen de beste keuze.
Grasland scheuren en herinzaaien
Het najaar is het mooiste moment om grasland te vernieuwen. Op zandgrond mag je grasland scheuren tot 1 september en op klei/veen tot 15 september. Kijk op RVO.nl voor actuele zaken omtrent het scheuren van grasland. Om kweek of andere grassen goed te bestrijden is het doodspuiten van de oude zode aanbevolen. Na een week kan de oude zode worden bewerkt om een goed zaaibed te krijgen. Een goed zaaibed is belangrijk voor een egale opkomst. Een extra werkgang met een cambridgerol kan de aansluiting van het zaad met de grond verbeteren.
Maak bij het vernieuwen van de gelegenheid gebruik om indien nodig de pH op orde te brengen. (5,5 op zandgrond en 6,5 kleigrond).
Grasmengselkeuze
Kies bij graslandvernieuwing voor een weidemengsel aan de hand van het gebruiksdoel. Is dat enkel maaien of beweiden? Zoekt u extra structuur in het rantsoen, meer eiwit of moet u snel veel gras produceren? In onze folder vindt u verschillende weidemengsels die zeer geschikt zijn voor de verschillende doeleinden. Ook voor klavers of graslandkruiden kunt u bij ons terecht.
Bekijk onze folder
Voor advies op maat, neem gerust contact met ons op!
Vliegenoverlast is voor veel veehouders een bekend probleem. Vliegen zorgen niet alleen voor overlast bij mens en dier, maar zijn ook verantwoordelijk voor het overdragen van ziektes. Daarnaast veroorzaken vliegen veel stress bij vee.
De zomer staat voor de deur en in de zomer zijn de omstandigheden voor vliegen gunstig. Onder zomerse omstandigheden verpoppen de maden zich namelijk sneller tot volwassen vliegen.
Een effectieve vliegenbestrijding is dan ook alleen mogelijk als men tijdig begint met bestrijden. Alleen volwassen vliegen bestrijden is niet genoeg; ook de maden van de vliegen moeten worden aangepakt.
Preventieve aanpak van vliegenoverlast
Een goede preventieve aanpak begint bij een schone omgeving. Probeer broedplaatsen voor vliegen zoveel mogelijk te voorkomen door bijv. mestkorsten en voerresten op te ruimen.
Bent u op zoek naar een effectief vliegenbestrijdingsmiddel? Kies dan voor Neporex. Het middel werkt als maaggif. Na inname verzorgt het een geremde groei van de larven, terwijl het vervellingsproces wordt onderbroken en normale verpopping wordt verhinderd. Dit betreft dus echt een middel wat goede resultaten op langere termijn biedt; een snelle werking kan dan ook niet verwacht worden.
De toepassing van Neporex
Neporex wordt toegepast in de vorm van strooien, gieten of spuiten. De toepassing dient gericht te worden uitgevoerd op de behandeling van broedplaatsen. Volwassen vliegen worden met het middel niet bestreden. Tijdens de toepassing hoeven de dieren niet uit de stal of het hok te worden verwijderd. Dosering: 250 gr / 10m2.
Volwassen vliegen bestrijden
Met Neporex heeft u al een groot deel van de vliegenoverlast bestreden. Echter blijven er nog volwassen vliegen over. Om de volwassen vliegen aan te pakken en het bestrijdingsplan compleet te maken, kunt u strijkmiddelen gebruiken zoals Quickbayt of Agita. Deze smeert u op panelen van hout, karton of stof. Vervolgens hangt u deze panelen op op plaatsen waar veel vliegen voorkomen.
Beschermen van melk- en jongvee
Wilt u uw melkvee en/of jongvee op een goede manier beschermen tegen vliegen? Dan is Boviclip een geschikt product. Boviclip biedt 4 maanden bescherming en is regenbestendig. Daarbij werkt Boviclip beter dan een pour-on product, omdat een dergelijke behandeling dikwijls niet op tijd herhaald wordt. Bovendien heeft u met Boviclip niet te maken met een wachttijd voor vlees en melk. Boviclip kan worden bevestigd aan het oormerk en 1 clip per dier is voldoende. Ter preventie van zomerwrang dient u 2 clips te gebruiken.
Beginnen met vliegenbestrijding
Wilt u aan de slag gaan met het bestrijden van vliegenoverlast? Vraag naar bovengenoemde middelen in onze winkel of neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.