Meeldauw voorkomen: zo verhoogt u de weerbaarheid van uw gewassen

Echte en valse meeldauw zijn voor veel tuinders en telers een doorn in het oog. Een aantal gewassen zijn extra gevoelig voor de schimmelaantasting, waaronder tomaten, komkommers, courgettes, aardbeien, druiven en appelbomen. 

Meeldauw aardbei

– Meeldauw aangetroffen op aardbeienblad.

Hoe voorkomt u meeldauw in uw gewassen? En hoe verhoogt u de weerbaarheid van uw planten, zodat toekomstige besmettingen nog beter voorkomen kunnen worden? We geven graag enkele adviezen. 

Meeldauw voorkomen: praktische tips

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom geven we graag een aantal praktische tips om de kans te verkleinen dat u meeldauw aan zult treffen in uw gewassen:

  • Geef gewassen onderling voldoende ruimte, zodat ze na bewatering sneller kunnen drogen. Gewassen in de buitenlucht kunnen zo drogen met behulp van de wind.
  • Houd de bodem vrij van onkruid en zorg ervoor dat water goed af kan vloeien.
  • Geef bij droge periodes voldoende extra water, zodat gewassen niet onnodig verzwakken en zo vatbaarder worden voor schimmelaantasting.

Deze tips vormen basisrichtlijnen wanneer u gewassen gaat telen die gevoelig zijn voor meeldauw. Echter is er nog een belangrijker overkoepelend aspect waar rekening mee gehouden moet worden: de weerbaarheid van uw gewassen.

Weerbaarheid van uw gewassen verhogen

In het kader van voorkomen is het van belang om op grotere schaal te kijken naar mogelijkheden om uw gewassen weerbaarder te maken tegen meeldauw en andere aantastingen. Dat begint al in de basis, met een concreet groei- en teeltplan om weerbare gewassen te realiseren.

Om kwetsbare gewassen weerbaar te maken tegen meeldauw kunnen plantversterkende middelen ingezet worden. We maken hierbij gebruik van innovatieve biostimulanten van o.a. Biolchim. Dergelijke middelen dragen bij aan het versterken van de planteigen afweer, stimuleren de stofwisseling, voedingsopname en wortelgroei en zorgen zo voor een betere groei; zelfs in stresssituaties.

– Het jongere blad van deze komkommerplant is door het actief maken van het eigen afweersysteem beschermt tegen meeldauw.

Een van de middelen die de planteigen afweer stimuleert is Loker SA. Dit stelt de plant in staat om weerbaarder te worden tegen schimmelinfecties, waaronder de welbekende meeldauw infectie. Daarbij kan ondersteunend ook gebruik worden gemaakt van Protamin. Deze biostimulant bevordert de afweer tegen bacteriële infecties, vitaliseert de plantaardige stofwisseling en zorgt voor goede fotosyntheseprestaties, ook in stresssituaties.

Aanvullend kan in het teeltplan ook Nov@ opgenomen worden. Nov@ bevordert de wortelgroei en verbetert de bodemstructuur, waardoor de gewassen een beter voedingsmiddelenpotentieel kunnen benutten. Ook dit middel bevordert de stresstolerantie en draagt bij aan een gelijkmatige groei, ongeacht de situatie.

Plan op maat

Om meeldauw in uw gewassen te voorkomen en weerbare gewassen te realiseren, adviseren wij een groei- en teeltplan op maat. Ieder gewas vraagt namelijk weer om een eigen samenstelling van gewasbeschermingsmiddelen, biostimulanten en bemesting. Om optimale groeiresultaten te behalen kan Klep Agro u helpen bij het opstellen en realiseren van een geïntegreerd gewasbeschermingsplan, specifiek voor uw teelt. 

Wilt u meer weten over onze mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op voor aanvullende informatie.