Asset 5
Asset 3

Klep Research

Volop experimenteren in de klimaatcel

Hoe wordt de perfecte balans gevonden voor de teelt van weerbare gewassen, kijkend naar aspecten zoals de juiste biostimulanten, substraten en bemesting? Sinds vorig jaar december heeft Klep Agro hiervoor de ideale testomgeving in gebruik genomen, om jaarrond proeven uit te kunnen voeren: de klimaatcel. De klimaatcel draagt bij aan de zoektocht naar antwoorden, in een tijd waarin chemische middelen en oplossingen steeds minder beschikbaar worden voor telers. Inmiddels zijn er veel nieuwe biostimulanten en andere natuurlijke oplossingen op de markt gebracht. Om te bepalen welke middelen nu écht goed werken en wij zodoende aan onze klanten kunnen adviseren, zijn we sinds een aantal maanden volop aan het experimenteren in onze klimaatcel. Op basis van onze tests en experimenten kunnen wij zo een totaalconcept opstellen voor het gehele teeltproces.

 
innovatief door onderzoek en resultaat

Binnen Klep Research zoeken we naar de technische mogelijkheden van de klimaatcel. We kunnen werken met volledig geconditioneerde omstandigheden. Daarnaast bootsen we seizoenen en extremen na. We doen proeven met uiteenlopende gewassen en middelen en streven naar het ontwikkelen van de ideale balans in biostimulanten en substraten samen met én voor de telers.

Bekijk onze blog
De technische mogelijkheden van de klimaatcel

De klimaatcel biedt een heel scala aan mogelijkheden, doordat er technisch gezien veel aspecten te regelen zijn. De cel beschikt over 12 kasten en 3 teelttafels. Per kast kan de hoeveelheid licht geregeld worden, waarbij het gehele lichtspectrum van zonlicht nagebootst kan worden. Zo kunnen specifieke lichtomstandigheden van bijvoorbeeld het voorjaar of najaar gesimuleerd worden.

Volledig geconditioneerde omstandigheden
Naast de lichtomstandigheden zijn ook andere essentiële elementen regelbaar, waaronder de CO2 hoeveelheden, temperatuur, luchtvochtigheid en de waterafgifte. Zo kan tegelijkertijd gericht geëxperimenteerd worden met diverse gewassen in één cel.

Doordat de testomstandigheden volledig geconditioneerd zijn, is de invloed van de diverse biostimulanten, substraat- en bemestingskeuzes duidelijk zichtbaar en te herleiden.

Seizoenen en extremen
Met de klimaatcel kan het hele jaar door getest worden met allerlei gewassen. Bijkomend voordeel is dat niet alleen seizoensgemiddelden nagebootst kunnen worden: ook extremen kunnen worden opgezocht in de cel. Van temperatuurextremen en grote droogtes tot juist hele natte periodes; de gewassen kunnen in de cel dus flink op de proef worden gesteld.

Maar ook extremen op het gebied van bemesting (overbemesting of juist lage dosering), of het toedienen van grote of juist hele kleine doseringen van biostimulanten worden getest in de klimaatcel.

Proeven met uiteenlopende gewassen en middelen

Momenteel worden proeven uitgevoerd met allerlei gewassen, van paprika’s en pepers tot prei en aubergine, en van aardbeien en frambozen tot kruiden zoals basilicum.

Ook de proeven zelf lopen sterk uiteen. Denk hierbij aan tests met verschillende hoeveelheden bemesting, proeven op het gebied van biologische bestrijding, experimenten met verschillende doseringen aan biostimulanten, of juist tests met doseringen op verschillende intervallen. Zelfs opzettelijke besmettingen met veel voorkomende plagen worden ingezet om de effectiviteit van de diverse middelen te testen.

Samen ontwikkelen met de telers

Echte praktijktesten staan dus centraal in de klimaatcel. En mooie resultaten in de klimaatcel vertalen we vervolgens door in de praktijk, in de vorm van opgeschaalde test-teelten in het veld.

Om theorie en praktijk dichter bij elkaar te brengen, voeren we graag proeven en experimenten uit in samenwerking met onze klanten. Heeft u als teler specifieke wensen of ideeën, dan gaan wij graag met u in gesprek. Zo zetten wij samen experimenten op waarmee we u én andere telers in de toekomst kunnen helpen naar een weerbare teelt.

Wilt u meer weten over onze klimaatcel en de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.

 

De planten zijn compacter, we krijgen meer groei op de planten en de kleur van de planten is ook veel verbeterd ten opzichte van een paar jaar terug.

Corne van Dongen - Boomkwekerij Peco
Contact opnemen
Contact met Klep-Agro
Via onderstaande formulier kun je gemakkelijk contact met ons opnemen.
Uw gegevens
Vul hieronder de gegevens in waarop wij u kunnen bereiken.
Uw bericht
Laat uw bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Uw specialist
Glenn Laurijsse
Aardbeien & klein fruit, praktijkproeven