Asset 3

Veehouderij update #3

Bemesting mais

Een goede bemesting is een belangrijk onderdeel van een geslaagde maisteelt. De huidige normen zorgen ervoor dat bemesting zo optimaal mogelijk moet worden aangewend. De drijfmestgift samen met de gehaltes en bodemvoorraad bepalen hoeveel er aangevuld moet worden vanuit kunstmest. Rijenbemesting met Maismest is een efficiënte manier om kunstmeststoffen toe te dienen. Maismest bevat stikstof, zwavel, borium en naar keuze wel of geen humifirst. Daarnaast is er ook Maismest verkrijgbaar met fosfaat.

Derogatie Derogatie Geen derogatie Geen derogatie
Met fosfaat Zonder fosfaat Pw laag Pw hoog
Kunstmestbak (naast zaad) Maismest 23-0 Maismest 20-20 of Maismest 24-10 Maismest 24-5
Granulaat (in de voor) Chrystal Green Protamin GR Humostart Protamin GR
Vloeibaar (in de voor) Powerstart Feed Powerstart Feed

 

Humostart is een innovatie meststof in de vorm een micro-granulaat met zeer makkelijk opneembare stikstof en fosfaat en wat ook opneembaar blijft.

Chrystal Green is een microgranulaat op basis van magnesium-ammoniumfosfaat. Bovendien is Crystal Green toegestaan binnen de derogatie, waardoor het uitermate geschikt is als startmeststof in de mais.

Protamin GR is een innovatieve organische biostimulant in granulaatvorm op basis van gehydrolyseerde gelatine. Protamin GR bevat drie vormen organische stikstof namelijk snel, medium en slow release voor uitgebalanceerde stikstofvoorziening gedurende het groeiseizoen. Protamin GR stimuleert wortelontwikkeling en verbetert beschikbaarheid van bodemgebonden fosfaat. Door uitgebalanceerde stikstofvoorziening en plantversterkend effect zorgt Protamin GR voor een weerbaarder plant bestand is tegen abiotische en biotische stress.

Wilt u advies op maat wat betreft dosering, toepassingen of productkeuze neem contact met ons op

Onderzaai Maïs

Maistelers op zand- en lossgrond zijn verplicht een vanggewas te telen. Degene die na 1 oktober de mais willen oogsten en geen CCM of MKS telen zijn verplicht om onderzaai van een vanggewas toe te passen. Dit kan op verschillende manieren.

Gelijktijdig met zaaibedbereiding of als de mais net opkomt:
Voordeel van deze toepassing is dat er een werkgang bespaart kan worden. Belangrijk is om een grassoort te kiezen die traag ontwikkelt. Rietzwenk is prima geschikt voor deze methode. Rietzwenk ontwikkelt traag en houdt zich staande met weinig licht. Het is wel van groot belang om rekening te houden met middelen en dosering van herbiciden. Zaaiadvies 15 kg/ha

Onderzaaien wanneer de mais op kniehoogte is:
Onderzaaien van vanggewas heeft een aantal voordelen mits dat het geslaagd is. Het zorgt voor een betere draagkracht van de bodem en er staat al een vanggewas na de maisoogst. Om te zorgen dat onderzaai een succes wordt is timing zeer belangrijk dus zorg voor een goede afstemming met de loonwerker. Bij grote mais wordt de rijschade groter. Voor deze toepassing is Italiaans raaigras of LG onderzaai (50% westerwolds raaigras, 25% japanse haver, 25% bladrammenas) geschikt. Zaaiadvies 20 kg/ha.

Let op: i.v.m. beschikbaarheid is het belangrijk tijdig uw bestelling door te geven.

Voor meer informatie over onderzaai verwijzen we u ook graag naar het leaflet van Limagrain

Meer voederwaarde met EM Silage

Meestal worden inkuilmiddelen ingezet wanneer de omstandigheden rond het inkuilen niet ideaal zijn. Inzetten van inkuilmiddelen ook bij goede omstandigheden zorgt voor verhoging van voederwaarde en meer smakelijkheid.

In EM Silage zitten levende homo- en heterofermetatieve melkzuurbacteriën. Deze produceren naast melkzuur ook azijnzuur, waarbij azijnzuur ook na het uitkuilen een sterk broeiremmend effect heeft. De aanwezige melkzuurbacteriën zetten een deel van de suikers om in onder andere melkzuur. Dat zorgt voor pH-daling en uiteindelijk stabiele (= goed houdbaar) kuil.

EM Silage wordt geleverd in een 20 liter Bag-in-Box verpakking, (250 ton product). Deze Bag-in-Box verpakking is een kartonnen doos met een plastic binnenzak. Door een Bag-in-Box verpakking met aftapkraan te leveren, kan de gebruiker elke gewenste hoeveelheid aftappen zonder dat de inhoud met zuurstof in aanraking komt

Voordelen van EM Silage:
• Snelle aanvangswerking, doordat het product leeft.
• Zowel homo- als heterofermentatieve melkzuurbacteriën.
• Dubbele werking tegen broei door vorming azijnzuur en invloed gecultiveerde gisten.
• Eén jaar houdbaar in de verpakking; meermaals te gebruiken.
• Voor gras en mais te gebruiken.
• Beste kwaliteit / prijsverhouding €1,40/ton

Voor meer informatie kunt u ook het EM silage leaflet bekijken.