Voorkom schade door verstopte druppelaars

Het verstopt raken van een druppelaar. Een stil en sluimerend proces waar je als teler altijd scherp op bent. Een langzame opbouw van verontreiniging zorgt ervoor dat je gewas niet overal evenveel water en voeding krijgt en wellicht zijn er zelfs planten bij die het zonder water moeten doen. Hoe voorkom je onvoorziene kosten uit deze hoek? Stap over op Hydrocare!

Eén keer per jaar grondig reinigen?

Tijdens de teelt ontstaat er een biofilm in de leidingen. Verschillende kleine organische en anorganische deeltjes vormen een laagje in de leiding. Dit laagje is een perfecte voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Als teler mag u dit probleem niet onderschatten.

Tijdens de teeltwisseling, wordt er veel aandacht besteedt aan het verwijderen van deze probleemveroorzakende filmlaag in de leidingen. Middelen zoals chloor, waterstofperoxide en salpeterzuur zorgen voor een diepe reiniging. Opvangsilo’s, bassins, a-b bakken worden periodiek schoongemaakt met gebruikelijke middelen maar efficiënt schoonhouden van de druppelirrigatie vraagt om een andere aanpak.

Jaarrond reinigen

Het voorkomen van verstopte druppelaars is voor veel telers ‘vaste prik’. Waar een enkeling nog chloor gebruikt, zullen de meeste telers waterstofperoxide mee druppelen om de kans op verstoppingen te verkleinen. Echter, reguliere waterstofperoxide werkt niet lang genoeg om het gewenste resultaat te verkrijgen. Waterstofperoxide begint direct te reageren wanneer deze in aanraking komt met de eerste verontreiniging. Hierdoor werkt deze in de moeilijk bereikbare onderdelen van het druppelsysteem niet meer. Het eindresultaat? Ogenschijnlijk schone leidingen, maar schijn bedriegt. Moeilijk zichtbare organische vervuiling en onzichtbare ziektekiemen zijn nog steeds aanwezig.

De oplossing: gestabiliseerde waterstofperoxide

Ondanks dat vaker een diepe reiniging toepassen niet nadelig zou zijn voor de druppelaars, is dat niet haalbaar vanwege het kostenplaatje wat hier aan hangt. Toch is er een manier om tijdens de teelt de druppelaars tot de laatste druppelaar schoon te houden. Hydrocare is een gestabiliseerde waterstofperoxide. Door de toevoeging van gechelateerd zilver blijft het middel tot in de druppelaar actief en kan het ook daar de opbouw van verontreiniging tegen gaan. Hierdoor kan men als teler meer focus op andere aandachtspunten van de teelt houden en het maximale bereiken met het gewas.

Advies van Klep Agro

Wil je meer weten over het gebruik van Hydrocare? Of ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om het ontstaan van de biofilm tegen te gaan? Lees dan onze vorige blog over het schoonwater protocol en teeltwisseling.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op voor aanvullende informatie of advies.