Biologische bestrijding van de eikenprocessierups

De afgelopen jaren is de overlast door eikenprocessierupsen steeds verder toegenomen. Zowel de verspreiding als de aantallen zijn gestegen, waardoor de plaaginsecten meer opvallen en voor meer hinder zorgen. De vraag om bestrijding van de eikenprocessierups neemt daardoor logischerwijs ook toe, en voor velen is het een zoektocht naar de juiste bestrijdingsmethode.

Het wegzuigen van de eikenprocessierups heeft namelijk veel voeten in de aarde, doordat de rupsen na het wegzuigen maar liefst 8 jaar begraven moeten worden voordat de brandharen volledig afgebroken zijn. En het verbranden van eikenprocessierupsen zorgt juist voor tijdelijke extra overlast door vrijgekomen brandharen. Ook beschadigt deze methode vaak de boom en bestaat de kans op bermbranden, zeker in de drogere periodes.

Daarom kiest men tegenwoordig vaak voor biologische bestrijding van de eikenprocessierups. Hoe gaat de biologische bestrijding precies in zijn werk, en welke middelen worden hierbij gebruikt? We vertellen u er graag meer over!

Biologische bestrijding met aaltjes

Een veelgebruikte biologische bestrijdingsmethode is de inzet van aaltjes, ook wel nematoden genoemd. De aaltjes worden in de avonduren machinaal in de eikenbomen gespoten. Dit gebeurt specifiek ‘s avonds of ‘s nachts, doordat de aaltjes geen uv-licht kunnen verdragen. 

De aaltjes dringen de eikenprocessierups binnen via mond of anus en laten in de rups een bacterie achter die voor een darminfectie zorgt, waardoor de rups sterft. 

Biologische bestrijding met bacteriepreparaten

De andere veelgebruikte bestrijdingsmethode betreft een behandeling van de eik met een bacteriepreparaat. Dit preparaat wordt met eenzelfde spuitmond op de eik gespoten als bij de biologische bestrijding met aaltjes het geval is. Het verschil zit hem echter in het moment van aanbrengen. Het bacteriepreparaat wordt namelijk juist overdag aangebracht op de eikenbomen.

Om goed te kunnen werken moeten de eiken op het moment van aanbrengen wel voldoende blad dragen. De eikenprocessierupsen krijgen de bacterie namelijk binnen door middel van vraat. 

Na het eten van eikenblad met het bacteriepreparaat krijgt de rups de bacterie binnen. De bacterie zorgt ervoor dat de rups niet langer een hongergevoel krijgt. Dit komt door de vorming van kristal in het lichaam van de rups, veroorzaakt door de bacterie. Als gevolg krijgt de rups geen hongersignaal meer door, stopt met eten en sterft zo een hongerdood. 

Feromoonvallen

Naast deze biologische bestrijdingsmethoden worden ook feromoonvallen ingezet. Aaltjes en bacteriepreparaten worden ingezet wanneer de rupsen nog jong zijn, feromoonvallen juist later in het seizoen, zodra de rupsen al in vlinders veranderd zijn. 

Feromoonvallen maken gebruik van een feromoon die mannelijke motten aantrekken. De vallen hebben een dubbel doeleinde. Enerzijds worden de vallen gebruikt om in te schatten hoe groot de populatie dit jaar is, zodat een voorspelling gedaan kan worden voor de overlast in het komende jaar. 

Maar daarnaast hebben de vallen ook een direct praktisch nut: iedere weggevangen mot kan niet langer paren met vrouwelijke soortgenoten, waardoor direct invloed uitgeoefend kan worden op de grootte van de nieuwe lichting eikenprocessierupsen.

Eikenprocessierups biologisch bestrijden met Klep Agro

Wilt u de eikenprocessierups biologisch gaan bestrijden en heeft u hiervoor de juiste middelen nodig? Bij Klep Agro kunt u terecht voor bacteriepreparaten, aaltjes en feromoonvallen. Ook bieden wij beschermende kleding en maskers aan om u te beschermen tijdens het aanbrengen van deze middelen.

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze biologische bestrijdingsmiddelen en beschermende kleding.