Vernieuwen of doorzaaien? Nu actie ondernemen

Augustus is een goede maand om uw grasland te beoordelen op het aandeel goede en slechte grassen. Zodra het aandeel goede grassen zoals bijv. Engels raaigras, Timothee en beemdlangbloem meer dan 80% is, is het een prima graszode

Is dat aandeel tussen 50% en 80% dan is wiedeggen en doorzaaien een geschikte optie. Bij minder dan 50% aandeel goede grassen of 20% kweek is vernieuwen de beste keuze.

Grasland scheuren en herinzaaien

Het najaar is het mooiste moment om grasland te vernieuwen. Op zandgrond mag je grasland scheuren tot 1 september en op klei/veen tot 15 september. Kijk op RVO.nl voor actuele zaken omtrent het scheuren van grasland. Om kweek of andere grassen goed te bestrijden is het doodspuiten van de oude zode aanbevolen. Na een week kan de oude zode worden bewerkt om een goed zaaibed te krijgen. Een goed zaaibed is belangrijk voor een egale opkomst. Een extra werkgang met een cambridgerol kan de aansluiting van het zaad met de grond verbeteren.

Maak bij het vernieuwen van de gelegenheid gebruik om indien nodig de pH op orde te brengen. (5,5 op zandgrond en 6,5 kleigrond).

Grasmengselkeuze

Kies bij graslandvernieuwing voor een weidemengsel aan de hand van het gebruiksdoel. Is dat enkel maaien of beweiden? Zoekt u extra structuur in het rantsoen, meer eiwit of moet u snel veel gras produceren? In onze folder vindt u verschillende weidemengsels die zeer geschikt zijn voor de verschillende doeleinden. Ook voor klavers of graslandkruiden kunt u bij ons terecht.

Bekijk onze folder

Voor advies op maat, neem gerust contact met ons op!