Met Karma altijd aan de goede kant van de streep

Aardbeispecialisten zetten biorational in basis van meeldauwbestrijding

 

Meeldauwbestrijding is in de aardbeienteelt (helaas) een terugkerend fenomeen. De aardbeispecialisten van Klep-Agro geven Karma een vaste plaats in de verdediging. “Dat doen we niet zomaar”, zegt adviseur Jan Koevoets. “Het heeft een sterke curatieve werking, is niet gevoelig voor resistentie, geeft geen zichtbaar residu, heeft geen MRL én het is gebruiksvriendelijk. De ervaringen zijn consequent goed, ook in combinatie met andere middelen.”

Karma is een effectief contactfungicide op basis van kaliumwaterstofcarbonaat. Schimmelsporen en -draden die in contact komen met de werkzame stof verschrompelen door osmotische druk, pH-verandering en inwerking van bicarbonaationen. Voldoende vocht is essentieel voor een goede

werking. Het kaliumwaterstofcarbonaat moet eerst oplossen om bicarbonaationen te kunnen

vormen. Tegen kaliumwaterstofcarbonaat kunnen schimmels zelfs na jarenlang gebruik geen

resistentie opbouwen. Vanwege de beperkte mogelijkheden om middelen af te wisselen is dat een groot voordeel.

Effectief contactmiddel

Jan Koevoets en zijn collega Wim Voogt van toeleverancier Klep-Agro uit Etten-Leur adviseren Karma al jaren aan aardbeientelers. “Het is een erg goed contactmiddel, zonder systemische of translaminaire werking”, zegt Koevoets. “Je zult het gewas en de daarop kiemende meeldauwsporen dus goed met de spuitvloeistof moeten raken. De formulering draagt daar overigens wel aan bij.”

Karma is geformuleerd als een in water oplosbaar granulaat (WG) met uitvloeier. Dat laatste draagt bij aan goede, egale gewasbedekking. Er komt geen stof vrij tijdens doseren en het product lost gemakkelijk op. Anders of niet geformuleerde producten met een vergelijkbaar werkingsmechanisme, zoals zuivere (gemalen) kaliumcarbonaat, bieden die voordelen niet. “De kosten per behandeling zullen wat lager liggen, maar daarvoor moet je wel een aantal beperkingen op de koop toenemen.

Geen zichtbaar residu, geen MRL

Naast de bewezen curatieve werking en het grote gebruiksgemak noemen Koevoets en Voogt het ontbreken van zichtbaar residu als onderscheidende eigenschap. “Een ander product heeft dat duidelijk wel”, aldus Voogt. “Dan zie je na een paar behandeelingen duidelijk een witte waas over het gewas liggen. Het kan niet anders of dat moet ten koste gaan van de groei en de fysieke opbrengst. Daarmee gooi je het financiële voordeel direct weer het raam uit. Wij vinden dat zeker een argument in het voordeel van Karma.”

Over residu gesproken: voor Karma gelden er geen MRL-beperkingen. Voor de meeste telers is dat een extra reden om dit middel in het schema te zetten, want hoe minder MRL-middelen zij in hoeven zetten, des beter het is voor hun afzetpositie.  

Winning teams

De ervaren gewasbeschermingsspecialisten in kleinfruit en glasteelten trekken de lijn van goede ervaringen graag door. ‘Never change a winning team’, zogezegd. Of misschien wel meerdere teams, want de biorational is ook succesvol in combinatie met andere middelen. Meng het niet met middelen die koper bevatten en zuur de oplossing evenmin aan, want een hoge pH is essentieel voor een goede werking. Voeg ook geen uitvloeier toe, want die zit er al in.

Beide adviseurs schrijven Karma graag voor in combinatie met Takumi (werkzame stof cyflufenamide), dat bekend staat om zijn uitstekende preventieve werking en lange werkingsduur.

“Het is ook goed te combineren met Frupica, dat heel zacht is voor het gewas”, vervolgt Koevoets. “Dat vind ik nou echt een mooi voorjaarsmiddel, omdat planten vroeg in het seizoen vaak gevoeliger zijn. Voor die periode adviseer ik ook een iets lagere dosering van Karma, zeker wanneer je het enkele keren achter elkaar wilt inzetten.”

Voogt: “Combinaties met zwavel zijn ook mogelijk, maar daar blijven wij liever van weg. Zwavel werkt en het is goedkoop, maar het is echt niet goed voor de biologie. Die moet je in deze periode juist opbouwen.”

Vroegtijdig afwegen

Gewasgevoeligheid, zowel voor meeldauw als voor bepaalde middelen, is voor een deel rasafhankelijk. De adviseurs raden aan om raseigenschappen daarom vroegtijdig mee teafwegingen in de overwegingen, want het kan mede bepalend zijn voor de momenten dat je bepaalde middelen wilt gebruiken. “Wachttijden en MRL’s hebben daar uiteraard ook invloed op”, zegt Koevoets tot besluit. Wat dat betreft zit je met Karma altijd aan de goede kant van de streep.”