Biologische bestrijding bij hangende stekkenteelt

Aardbeienstekken kunnen in de kas geteeld worden in een hangende stekkenteelt. In deze teelten komen verschillende plagen voor zoals aardbeimijt, spint, bladluis en witte vlieg. Deze plagen worden vaak synthetisch aangepakt. 

Duurzaamheid wordt echter steeds belangrijker in onze maatschappij en het spuiten van synthetische gewasbeschermingsmiddelen komt steeds vaker onder druk te staan. Een gevolg hiervan is dat het huidige middelenpakket krimpt. Neem bijvoorbeeld de werkzame stof van Batavia en Movento, spirotetramat, welke op 31-7-2024 komt te vervallen. Batavia is het enige toegelaten middel dat werkt tegen aardbeimijt in de bedekte aardbeienteelt. 

Wanneer er met gewasbeschermingsmiddelen gespoten wordt, al dan niet synthetisch, is het raken belangrijk. In het begin van de teelt is dit goed mogelijk, maar zodra het gewas gaat groeien wordt dit steeds moeilijker. Hoe langer de stekken worden, hoe moeilijker het raken wordt. 

Biologie benutten: natuurlijke vijanden

Gelukkig hebben de eerdergenoemde plagen natuurlijke vijanden die we in deze teelt uit kunnen zetten. Tegen aardbeimijt en tegen spint kunnen twee soorten roofmijten uitgezet worden. Deze kunnen in 1x gemengd gestrooid worden of met zakjes uitgezet worden.

Bladluizen hebben ook veel natuurlijke vijanden en meerdere van deze natuurlijke vijanden (o.a. sluipwespen en galmuggen) zetten wij in tijdens teelten.

Tenslotte is er nog witte vlieg; ondertussen sector-breed misschien wel het moeilijkste probleem om op te lossen. Maar ook met de biologische bestrijding van witte vlieg maken we stappen. Wij zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is deze plaag met puzzelstukjes die we hebben onder de duim te houden.

Kiezen voor biologische bestrijding met Klep Agro

Meer weten over hoe we biologie benutten om uw gewassen te beschermen en een optimale teelt te realiseren? Lees er alles over in onze blog ‘Biologische bestrijding: zo vindt Klep Agro de ideale werkwijze voor iedere klant’. Of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden voor uw teelten te bespreken.

Biologische bestrijding bij hangende stekkenteelt

Graag zou ik meer informatie hierover ontvangen.