Residuvrije teelt

Nieuwe succesverhalen in de aardbeienteelt

Consumenten zijn steeds bewuster bezig met hun voeding. Groenten en fruit worden kritisch onder de loep genomen, en zorgen over residuen van synthetische gewasbeschermingsmiddelen op deze producten worden dan ook vaker geuit. Afzetkanalen spelen in op deze hogere consumenteneisen, en leggen hoge eisen op aan telers en leveranciers.

Bij Klep Agro zien we hoe deze ontwikkeling zich blijft voortzetten, en daar spelen we graag op tijd op in. Om telers optimaal te kunnen helpen bij het realiseren van een residuvrije teelt zijn we fanatiek aan de slag gegaan met eigen proefvelden. Zo realiseerden we afgelopen jaar al een succesvolle residuvrije teelt met doordragende aardbeien. Dit jaar hebben we verder doorgepakt; zowel met een voortzetting van onze eigen proefvelden als een volwaardige residuvrije teelt bij een klant. Benieuwd naar de bevindingen en resultaten? We vertellen u er graag meer over!

Voortgezette experimenten en volwaardige teelt

Na de succesvolle eigen experimenten met doordragende aardbeien van vorig jaar zijn we het teeltproces tijdens een nieuwe proefteelt verder gaan finetunen. Hierbij lag de focus op het verbeteren van de verhoudingen van de diverse ingezette middelen, om ervoor te zorgen dat het residuvrij telen kosteneffectiever gerealiseerd kan worden.

In de tussentijd is ook een van onze klanten gestart met een volwaardige residuvrije teelt. Deze teelt is zonder noemenswaardige complicaties verlopen en heeft een keurige aardbeienoogst opgeleverd. Een mooi signaal dat residuvrij telen met de juiste kennis en middelen zowel haalbaar als rendabel is! Met dit succes achter de rug heeft deze klant dan ook besloten om bij de eerstvolgende teelt op te schalen, om een grotere residuvrije aardbeienteelt te realiseren.

Residuvrij aardbeien telen met Klep Agro

Benieuwd hoe een residuvrije aardbeienteelt tot stand komt? Het succesvol realiseren van een dergelijke teelt begint al bij de keuze van een sterk, resistent ras. Met het juiste aardbeienras als basis stellen we vervolgens een middelenschema op, met aandacht voor vier kernaspecten: plantvitaliteit, plantweerbaarheid, biologie en een curatief aspect.

Middelen gericht op plantvitaliteit maken het gewas vitaler en zorgen daarmee indirect voor een hogere weerbaarheid. De middelen in de categorie ‘plantversterkers’ hebben een directe invloed op de plantweerbaarheid. Onder biologie vallen natuurlijke vijanden om plaaginsecten mee te bestrijden. En enkel voor de momenten waarop het écht nodig is houden we enkele residuvrije curatieve middelen achter de hand.

In het opgestelde schema worden de verhoudingen van al deze middelen vastgelegd, samen met informatie over het moment van inzet, de doseringen en de intervallen. Al onze eerder opgedane ervaringen worden uiteraard ook meegenomen in het schema, en zo ontstaat een solide plan om een gezonde en rendabele residuvrije teelt te realiseren.

Wilt u ook starten met het residuvrij telen? Klep Agro adviseert u graag en levert alle middelen die benodigd zijn om een volwaardige residuvrije teelt te behalen. Neem voor meer informatie of om de mogelijkheden te bespreken contact met ons op.

Residuvrij telen

Graag zou ik meer informatie hierover ontvangen.